Særligt om lærketræ og Pinotex | Sadolin Farveland
Pinotex Træterasser og terasser af lærk

Lærketræ har af forskellige årsager tendens til hurtigt at blive nærmest sort p.g.a skimmel-angreb. Skimmelsvampe er ikke i sig selv træ-destruerende, men kan ødelægge vedhæftningen for Pinotex produkterne.

Se alle vores produkter i webshoppen.

Sporer fra skimmelsvamp (og andre typer) er til stede i luften hele tiden. Det er kombinationen af fugt og temperatur der afgør om det gror. Det kan ofte være svært at se i starten af et angreb, derfor anbefales det, at man altid vasker lærketræ af med BioClean eller Pinotex Trærens, inden den videre behandling.

P.g.a. den svingende kvalitet af lærketræ, og det faktum, at lærketræ generelt, iflg. TOP og TUN – www.trae.dk - ikke anbefales til terrasser, kan vi ikke garantere for holdbarheden af Pinotex Træterrasser på lærk.

Indtrængningen i lærk er meget uens, og ofte meget ringe. Sammenholdt med lærks tendens til at vride sig og revne, bevirker dette, at vedhæftningen for Pinotex Træterrasser i mange tilfælde ikke bliver tilfredsstillende, med afskalninger til følge.

Indtrængningen kan forbedres væsentligt hvis træet slibes overalt med korn 60-80, så den høvlede glatte overflade åbnes op. Herefter følges vejledningen i det tekniske datablad for produktet.

Generelt anbefaler vi følgende behandling på terrasser af lærk:

Nyt træ

1. Lærketræet vaskes grundigt med BioClean / Pinotex Trærens. Brug hertil en skure-børste. Lad BioClean / Pinotex Trærens virke i ca. 15 minutter og eftervask så lærketræet med skurebørste og rigelige mængder af rent vand.

2. Når træet er tørt, det vil sige under 18 % træfugtighed, påføres Pinotex Terasseolie, Terasseolie Plus eller Pinotex Ædeltræsolie. Påfør olien vådt i vådt*.

3. Det kan være nødvendigt at slibe hele terrassen med sandpapir P150 for at opnå optimal vedhæftning/indtrængning.

Almindelig genbehandling

1. Lærketræet vaskes grundigt med BioClean / Pinotex Trærens. Brug hertil en skurebørste. Lad BioClean / Pinotex Trærens virke i ca. 15 minutter og eftervask så Lærketræet med skurebørste og rigelige mængder af rent vand.

2. Når træet er tørt, det vil sige under 18 % træfugtighed, påføres Pinotex Terasseolie, Terasseolie Plus eller Pinotex Ædeltræsolie. Påfør olien vådt i vådt*.

Ældre – tidligere behandlet, eventuelt misvedligeholdt

1. Overfladen maskinslibes grundigt til rent, frisk og bæredygtigt flade.

2. Lærketræet vaskes grundigt med BioClean / Pinotex Trærens. Brug hertil en skurebørste. Lad BioClean / Pinotex Trærens virke i ca. 15 minutter og eftervask så lærketræet med skurebørste og rigelige mængde af rent vand.

3. Når træet er tørt, det vil sige under 18 % træfugtighed, påføres Pinotex Terasseolie, Terasseolie Plus eller Pinotex Ædeltræsolie. Påfør olien vådt i vådt*.

Almindeligt vedligehold

Da terrasser af Lærketræ og Sibirisk Lærk generelt er mere modtagelig over for skimmelangreb – iht. www.Trae.dk – anbefales det at vaske terrassen med Sadolin Husrens 1-2 gange om året. Sadolin Husrens misfarver ikke, og kan derfor påføres med sprøjte eller pensel for derefter sidde virksom så længe som vejret tillader.

Vær opmærksom på, at der i tidens løb kan blive nuanceforskelle på det Lærketræ som ligger mest i skygge i forhold til det Lærketræ, som er mest udsat for sol.

*Påføring vådt-i-vådt:

Formålet med påføringen vådt-i-vådt er, at træet bliver mættet helt med olie og fyldt med pigment.

1. Påfør olien i et fyldigt lag, og lad den suge ind i træet.
2. Efter 20-25 minutter påføres olie igen, og evt. overskydende olie fordeles ud.
3. Hvis der stadig er ”udtørrede” områder efter yderligere 20-25 minutter gentages trin 2, ellers trin 4.
4. Aftør grundigt overskydende olie med en fnugfri klude så overfladen står mættet, men ikke blank, brug evt. en gulvpolermaskine til større arealer.

Right aligned picture: 
Pinotex til lærketræ
Top aligned picture: